Hva er din rolle?
Oppdragsansvarlig
Før du starter
Som oppdragsansvarlig forventes det at du:
Skaffer deg kjennskap til BIM og SIMBA
Skaffer deg kjennskap til avtalte leveransekrav
Forstår hvilke ressurser og roller som leveransen krever
Avtaler oppgaver og ressursbruk med alle involverte roller innen avtalen
Følger opp leveranser og sikre at de er i henhold til Statsbyggs krav
Oppdragansvarlig
Den oppdragsansvarlige er den som sikrer at prosjekteringsgruppen leverer i henhold til avtalen. Avtalen kan dekke ett eller flere fag. BIM er bare en del av leveransen, men er likevel et ufravikelig krav som det skal leveres på. Den oppdragsansvarlige skal sikre at det er rett kompetanse og at disse har tilstrekkelig med avsatt tid til å sikre leveranse i henhold til krav.
Oppdragansvarlig forventes ikke å ha spesiell BIM-kompetanse. Oppdragsansvarlig skal støtte seg på de tilbudte BIM-ressursene for å sikre at det leveres i henhold til Statsbyggs krav.
Leveransen skal i tillegg til faglige leveranser også levere på Statsbyggs BIM-krav. Vær proaktiv og foreslå optimalisering i hvordan ressurser benyttes. Eventuelle endringer skal aksepteres av Statsbygg.
Oppdragansvarlig og SIMBA
BIM står for Bygningsprosjekteringsmodellering (NS-EN ISO 19650). Det omfatter bruken av digital representasjon av bygg som grunnlag for gode beslutninger. Prosjektet skal derfor utvikle, koordinere og levere digitale modeller som del av prosjekterings- og byggeprosessene.
SIMBA beskriver hvordan Statsbygg krever bruk av BIM i alle prosjekter. Alle prosjekter skal benytte BIM og levere modeller. Enkelte prosjekter kan unntas dette kravet. Det er bare Statsbygg som kan beslutte om det gjøres unntak. Alle fag som prosjekterer skal som utgangspunkt benytte BIM for å prosjektere og herunder medvirke til å tverrfaglig koordinere deres fags leveranser.
Alle prosjekter skal levere modeller etter hver avsluttet prosjektfase. Ved avsluttet ferdig bygg skal modeller være oppdatert slik at de representerer det som er bygget.
Totalentrepriser står friere til hvordan de vil gjennomføre prosjekter ved hjelp av BIM. Men det forventes at også totalentrepriser gjennomføres på en seriøs måte hvilket omfatter bruk av det beste verktøyet vi har for å sikre tverrfaglig koordinering, god kommunikasjon, kostnadsstyrt prosjektering og bygging samt optimal bærekraft på det ferdige bygget: BIM.
Statsbygg krever at modeller leveres på det åpne formatet IFC. Dette gjør vi slik at alle kan konkurrere om tjenester og delta i prosjekt på like vilkår.
Statsbygg stiller spesifikke krav til BIM-leveranser. Dette gjør vi basert på erfaring fra et stort antall prosjekter og god kjennskap til gevinstrealisering med bruk av BIM. Modeller skal utvikles slik at de støtter optimal beslutningstaking, tilbudsgrunnlag, planlegging og gjennomføring av byggeprosess og dokumentasjon av ferdig bygget prosjekt. Statsbyggs krav kan avvike fra krav som tilbyders ressurser er vant med frat tidligere prosjekter. Noen krav kan støtte bruk av modell i en senere fase enn den pågjeldende. Disse kan ikke avvikes selv om den tilbudte ressurs ikke selv ser verdien av kravet. Statsbyggs krav går foran tilbudte ressurser erfaring med prosjektgjennomføring fra tidligere prosjekter. Krav tilpasses prosjektets behov. Krav er ofte tilpasset krav før de sendes ut som del av tilbudsunderlag. Krav kan også tilpasses i forbindelse med avtaleinngåelsen eller prosjektoppstarten. Statsbygg oppfordrer tilbyders ressurser til å foreslå optimaliseringer. Men inntil slike optimaliseringer er akseptert av Statsbygg gjelder Statsbygg BIM-krav slik de foreligger i tilbudsinvitasjonen.
Fordeling av ressurser skal sikre at prosjektet benytter BIM og at det leveres modeller i henhold til Statsbyggs krav.
BIM-veiledning til oppdragsansvarlig
Følgende gir veiledning for oppdragsansvarlig/kontraktsansvarlig på prosjekteringstjenester med BIM. Ved å følge denne veiledningen vil du kunne sikre at BIM-leveransene blir kvalitetssikret og leveres i samsvar med de avtalte kravene. Dette vil bidra til et mer effektivt samarbeid og bedre resultater i prosjekteringsprosessen:
Tilbudsprosess
Forstå BIM og dets fordeler
Før du starter prosjektet, er det viktig å få en grunnleggende forståelse av BIM og fordelene det kan gi.
Les om BIM eller hør med kollegaer for å lære om hvordan BIM kan forbedre prosjekteringsprosessen, samarbeidet mellom ulike aktører og effektiviteten i byggeprosjekter.
Gjennomgå byggherrens BIM-krav
Få tak i byggherrens BIM-krav og gjennomgå dem nøye.
Byggherrens krav er beskrevet i dokumentet «Krav til informasjonsutveksling» som beskriver overordnede krav til BIM og viser til gjeldende versjon av SIMBA som beskriver krav i detalj.
Forstå hvilke BIM-objekter, informasjon og modellformat som er nødvendige for prosjektet, samt hvilke standarder og retningslinjer som må følges.
Prosjektoppstart
Identifiser nødvendige BIM-ressurser
Avklar hvilke BIM-ressurser som er nødvendige for å levere prosjekteringen.
Det skal utpekes én fagmodellansvarlige for hvert fagområde som skal levere prosjekteringstjenester og muligvis en BIM-koordinator hvis det er mer enn to fagområder.
Det er viktig at den fagmodellansvarlige har myndighet til å foreta tilpasninger i IFC-eksport, objektbibliotek og metodikk for det pågjeldende fag slik at det leverer i henhold til Statsbyggs krav.
BIM-koordinatoren vil være ansvarlig for å etablere løsning og metodikk for modellkoordinering og -kontroll samt å samordne og kontrollere BIM-leveransene fra ulike fagområder.
Det er viktig at BIM-koordinator har myndighet til å pålegge fagmodellansvarlige å rette opp i avvik.
Avklar ansvarsområder
Definer klare ansvarsområder for de involverte BIM-ressursene.
Sikre at hver person forstår sine roller og oppgaver, og at det er tydelig hvem som har ansvaret for ulike aspekter av BIM-leveransene. Dette vil bidra til å unngå forvirring og sikre effektivt samarbeid.
Opprett en kvalitetssikringsplan for BIM
I tillegg til en BIM-gjennomføringsplan skal BIM-koordinator utvikle en kvalitetssikringsplan som omfatter løpende kontroll og vurdering av BIM-leveransene.
Planen skal inkludere metoder for å sjekke modellenes integritet, korrekthet, kompletthet og samsvar med de avtalte kravene.
Identifiser også hvordan eventuelle avvik eller feil skal håndteres og rettes opp.
Etabler samarbeids- og kommunikasjonsrutiner
Sørg for at BIM-koordinator oppretter klare rutiner for samarbeid og kommunikasjon mellom de ulike aktørene som er involvert i BIM-prosjekteringen.
Sørg for at det er etableringer regelmessige møter for å diskutere fremdrift, utfordringer og koordinering av BIM-leveransene.
Definer også kanaler for å rapportere eventuelle problemer eller endringsbehov.
Prosjektgjennomføring
Regelmessige kvalitetskontroller
Sørg for at BIM-koordinator gjennomfører regelmessige kvalitetskontroll av BIM-leveransene i løpet av prosjektet. Kvalitetskontroll kan omfatte sjekk av modellenes nøyaktighet, korrekthet og samsvar med avtalte krav.
Overvåk progresjonen og kvaliteten av BIM-leveransene, og ta nødvendige grep hvis BIM-koordinator og fagmodellansvarlige ikke leverer i henhold til krav, herunder at de ikke retter opp avvik.
Ferdigstillelse og overdragelse
Sikre at BIM-koordinator:
har rutiner på plass for å dokumentere at modeller er i henhold til Statsbyggs krav
leverer modeller sammen med korrekt dokumentasjon