Kravene
SIMBA 2.1Om kravene
"SIMBA" er Statsbyggs BIM-krav, og på disse sidene finner du kravene og informasjon om disse. SIMBA 2.1 er gjeldende versjon, og gjelder alle nye prosjekter fra 01.07.2022 med mindre annet er konkret avtalt. "Minimumskravsettet" SIMBA 2.1.1 er et alternativ for små/enkle prosjekter og andre prosjekter der man vurderer det som tilstrekkelig, f.eks. for enklere ombygginger i eksisterende bygninger. Du kan se alle tilgjengelige versjoner av SIMBA ved å bruke nedtrekksmenyen ovenfor.
SIMBA-kravene er basert på et vesentlig element av maskinvalidérbare kravsett, der man bruker åpne standarder for å validere bygningsinformasjonsmodeller (BIM) mot uttrykte kravsett. Grunntanken med SIMBA er at alle krav som Statsbygg definerer til modeller (BIM) som kan sjekkes automatisk bør sjekkes automatisk. Dette vil både gi bedre kontroll på kvaliteten i modellene (og dermed muliggjøre bedre datagrunnlag og flere anvendelser), og frigjøre tid på kvalitetssikring til kan benyttes til å sjekke forhold som krever menneskelig vurdering. Det vil fortsatt i sin natur være en del krav som ikke kan maskinvalideres uten videre, men de er fortsatt gyldige krav.
Hva betyr SIMBA?
SIMBA er et "anagram" som beskriver Statsbyggs BIM-krav. Navnet SIMBA er valgt etter offentlig navnekonkurranse. SIMBA er altså ikke noen direkte forkortelse eller et akronym, men hvis man ønsker å legge "mening" i det, kan "S" assosieres med Statsbygg, "I" med informasjon, "M" med modell, "B" med bygg/bygning og "A" med anlegg.
Har du gamle tegninger eller har scannet?
Om SIMBA 2.1
SIMBA 2.1 gjelder for alle nye prosjekter fra 1. juli 2022, og er gjeldende kravsettmaler, basert på og videreutviklet fra SIMBA 2.0. Kravene baserer seg på at det benyttes IFC 4- (4.0.2.1) baserte modeller. SIMBA 2.1 inneholder delene:
- Generelle krav
- Maskinvalidérbare krav
- Krav til detaljeringsgrad av geometrisk informasjon
- BIM kravdokument (EIR iht. ISO19650) som brukes ved inngåelse av avtale
Noen ord om noen felter i Excel-eksporter av SIMBA-kravene
De maskinvalidérbare kravene dekker følgende fagområder (og aktører):
- Arkitektur (ARK)
- Landskapsarkitektur (LARK)
- Interiørarkitektur (IARK)
- Bygningsteknikk (RIB) [inkluderer prefab-elementer]
- VVS-teknikk (RIV) [varme, ventilasjon, kjøling, vann, avløp, sanitær, sprinkler mv]
- Vann og avløp (RIVA) [utendørs VA-anlegg]
- Elektroteknikk (RIE) [omfatter elkraft, ekom, automatisering, interntransport]
- Akustikk (RIAKU) [bygningsakustikk, elektroakustikk]
- Brannteknikk (RIBR)
- Sikkerhetsteknikk (RIS) [kun security - dvs. beskyttelse mot trusler i form av bevisst onde hensikter, ikke safety eller SHA]
- Miljøteknikk (RIM) [pr nå kun en avgrenset del av materialdelen av faget]
- TILLEGG 1 til SIMBA 2.1: Energiteknikk (RIEN) [energibruk og dagslys]
Kravsettet skal tilpasses prosjektet
Kravsettmaler kan, bør og skal prosjekttilpasses. Statsbygg legger opp til at hvert Statsbygg-prosjekt nettopp skal prosjekttilpasse kravsettet fra SIMBA-malene til prosjektets egenart og faktiske behov. Dette kan innebære å stryke krav i malen, legge til krav i malen, endre hvilken milepæl et krav gjelder fra, eller legge til et helt nytt krav eller en ny milepæl som ikke finnes i malen.