Kravene
SIMBA 2.1.1Om kravene
"SIMBA" er Statsbyggs BIM-krav, og på disse sidene finner du kravene og informasjon om disse. SIMBA 2.1 er gjeldende versjon, og gjelder alle nye prosjekter fra 01.07.2022 med mindre annet er konkret avtalt. "Minimumskravsettet" SIMBA 2.1.1 er et alternativ for små/enkle prosjekter og andre prosjekter der man vurderer det som tilstrekkelig. Du kan se alle tilgjengelige versjoner av SIMBA ved å bruke nedtrekksmenyen ovenfor.
SIMBA-kravene er basert på et vesentlig element av maskinvalidérbare kravsett, der man bruker åpne standarder for å validere bygningsinformasjonsmodeller (BIM) mot uttrykte kravsett. Grunntanken med SIMBA er at alle krav som Statsbygg definerer til modeller (BIM) som kan sjekkes automatisk bør sjekkes automatisk. Dette vil både gi bedre kontroll på kvaliteten i modellene (og dermed muliggjøre bedre datagrunnlag og flere anvendelser), og frigjøre tid på kvalitetssikring til kan benyttes til å sjekke forhold som krever menneskelig vurdering. Det vil fortsatt i sin natur være en del krav som ikke kan maskinvalideres uten videre, men de er fortsatt gyldige krav.
«SIMBA minimumskravsett» («SIMBA 2.1.1.MinReq», gjerne omtalt kun som «minimumskravsettet») er et sett med krav til egenskaper/attributter ved ulike objekttyper (bygningsdeler, komponenter) som utgjør et absolutt minimum av hva Statsbygg krever, vurdert ut fra generell bruk i små/enkle prosjekter og grunnleggende behov fra etterfølgende forvaltning (FDVU). Kravsettet har tatt utgangspunkt i de vanlige SIMBA 2.1-kravsettmalene som ble utviklet ut fra forutsetningen om et «gjennomsnittlig næringsbygg», men det er i minimumskravsettet drastisk redusert hvilke egenskaper/attributter det stilles krav om, særlig rent faglige krav til objekter (f.eks. ytelser). De nødvendige faglige kravene forutsettes med bruk av minimumskravsettet ivaretatt ved innsamlet FDV-dokumentasjon, koblet via unike TFM-koder som skal inngå i BIM-ene. De vanlige SIMBA 2.1-kravene i form av generelle krav (f.eks. filformat, modellhierarki, bruk av riktige objekttyper mv.) og krav til detaljeringsgrad på geometrisk informasjon gjelder i prinsippet uendret også for minimumskravsettet. I den grad disse omtaler forhold som ikke er relevante i minimumskravsettet faller de bort.
Det er kun fagene Arkitekt (ARK), Bygningsteknikk (RIB), VVS (RIV), Elektro (RIE), og Landskap (LARK) som finnes som «minimumskravsett». Hvis noen av disse ikke er aktuelle i prosjektet (f.eks. LARK) lar man være å benytte dem. Standard SIMBA-kravsett inneholder også kravsett for flere fag som kan benyttes når det er aktuelt å ha egen modell for dem, som Interiør (IARK), Vann og avløp (RIVA), og premissfag som Brann (RIBR), Akustikk (RIAKU), Sikkerhet (security) (RIS), og materialdelen av miljø (RIM). Disse må i så fall angis som gyldige i tillegg til minimumskravsettet.
Om SIMBA 2.1.1 - Minimumskrav
Det er utarbeidet et "minimumskravsett" med utgangspunkt i de ordinære SIMBA 2.1 kravsettmalene, men der mange av kravene til egenskaper er fjernet. Bruken av minimumskravsettet er primært tiltenkt små/enkle prosjekter uten egne krav fra prosjektet, og skal brukes etter at det er gjort en vurdering av egnethet i det konkrete prosjektet.
De gjenværende egenskapene/attributtene i minimumskravsettet består grovt sett av:
Krav til navngiving av objekter (.Name-attributt)
Krav til unike TFM-koder ved sluttleveransen av modeller, for alle relevante, fysiske bygningsdeler/komponenter som dekkes av TFM-systemet. Unike TFM-koder brukes både som nøkkel-ID for innsamling av FDV-dokumentasjon i byggeprosjektet (mest knyttet til typen objekt), og som nøkkel-ID for FDV-formål i forvaltnings-, vedlikeholds-, og driftsfasen (både knyttet til forekomst og type av objekter) samt ved avhending
Krav til IsExternal-egenskap for relevante objekter som vegger, dører, vinduer mv., for å kunne skille mellom ytterkonstruksjoner (vender mot uteområde) fra innerkonstruksjoner
Krav til LoadBearing-egenskap for relevante objekter som vegger, søyler, bjelker, dekker mv., for å identifisere objekter som inngår i byggverkets bæresystem
Krav til FireRating-egenskaper mv for brann for relevante objekter som vegger, dører, vinduer mv., for å identifisere brannmotstandsklasse mv. ved objekter som berøres av relevante brannforskrifter i FDV-fasen, som «Forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn» mv.
Last ned "Om minimumskravsettet og bruken av det" nedenfor for litt mer info.
Hva må prosjektet vurdere før minimumskravsettet brukes?
Ved oppstart av et byggeprosjekt må prosjektleder således selv vurdere om innholdet i minimumskravsettet som beskrevet over anses tilstrekkelig for prosjektets formål og eventuelle prosjekttilpassede krav fra FDV-siden, om det må suppleres med ytterligere egenskaper/attributter, eller om det må benyttes de vanlige SIMBA-kravsettmalene, uendret eller prosjekttilpasset.
Last ned dokumentet nedenfor for en nærmere beskrivelse av minimumskravsettet og bruken av det.
Gamle tegninger? Scan?
Hvis man har gamle tegninger av bygningen, kan det hende at de kan brukes helt eller delvis til å generere en BIM fra. Som et minimum må man ha plantegninger, og nok snittegninger til at man kan fastslå etasjehøyder gjennom bygningen. Det bør også gjøres noen kontrollmål i felt på at f.eks. lengden, bredden og etasjehøyden på bygningen ser ut til å stemme. Hvilke egenskaper man kan legge i BIM-en er avhengig av hva slags tegninger man har, hvis man f.eks. har gode tegninger av bæresystemet, kan egenskapen "LoadBearing.TRUE" settes på de bærende elementene (objektene).
Hvis man har scannet bygningen, vil man ha målriktig geometri av det scanneren har "sett", og dermed et grunnlag for å kunne lage en enkel BIM av dette. Når det gjelder egenskaper er man begrenset av det scannet viser. Normalt vil man da kunne sette på egenskap "IsExternal.TRUE" på alle ytterkonstruksjoner (vegger, dører, vinduer, tak, gulv på grunn osv.) og tilsvarende "IsExternal.FALSE" på alle innerkonstruksjoner. Derimot vil det ikke uten videre kunne settes på "LoadBearing" på bærende elementer eller "FireRating" for brannmotstandsklasse, med mindre man har andre kilder til dette (f.eks. tegninger eller faktisk lokalkunnskap om bygningen).
For krav til tegningsleveranser generelt se Statsbyggs PA 0603.
Trenger du et utgangspunkt for å tilpasse krav til scanning? Sjekke eventuelt lneken til en mal nedenfor.
Kravsettet skal tilpasses prosjektet
Kravsettmaler skal i prinsippet prosjekttilpasses, ved at hvert Statsbygg-prosjekt tilpasser kravsettet fra SIMBA-malene til prosjektets egenart og faktiske behov samt grunnleggende krav fra etterfølgende FDV-faser. Dette kan innebære å stryke krav i malen, legge til krav i malen, endre hvilken milepæl et krav gjelder fra, eller legge til et helt nytt krav eller en ny milepæl som ikke finnes i malen. Det er også helt greit å benytte malen direkte slik den er, forutsatt at det er gjort en vurdering av at dette er hensiktsmessig for prosjektet og oppfyller grunnleggende krav til modellen for etterfølgende bruk i FDV-fasene.